Топ новини:

Математическите чертежи и изчисления създават художествени произведения

14 Март 2014 коментара Тони Тодорова;
Математическите чертежи и изчисления създават художествени произведения

Да съчетаеш таланта си да рисуваш, заедно с математически ум, е висш пилотаж. А когато правиш всичко на ръка, без помощта на компютърни програми, изкуството ти автоматично става значително по ценно и значимо.

Илюстрациите, или по-скоро чертежите на художника Рафаел Арауджо (Rafael Araujo) са сложни композиционни произведения, създадени с помощта на линия, молив и транспортир. Визуалният ефект, който създава е триизмерно пространство.

Венецуелският художник създава една математически сложна мрежа от линии и спирали, проектирайки бъдещата си рисунка. Това е и една от сивмоликите в изкуството му – да загатне цялостната сложност на природата и нейния смисъл.

Рафаел споделя, че от малък се занимава с перспектива. Триизмерните чертежи и начинът, по който се локализират точки в пространството събуждат интереса у него. Той не крие и възхищението и влиянието си към най-големият художник в тази област, изпреварил всички компютърни програми – Ешер. Рафаел казва: „Неговите произведения са толкова близки до моя геометричен вкус”.

Ако се загледате внимателно в чертежите на Рафаел Арауджо, ще разберете че това не е свръхестествена гениалност и търпение. Всяка главна фигура върху листа е внимателно поставена в рамките на квадрат, правоъгълник или върху линия. След създаването на „скелето” Рафаел позиционира фигурите там, където е поставил предвидени точки. „Когато решиш даден проблем в чертежа си ставаш по-опитен, добиваш повече смелост и по-малко грешиш,” казва Рафаел.

След като става по-уверен в уменията си, Рафаел Арауджо предприема следващата стъпка – омастиляването или рисуването с акрил на пеперуди, насекоми, черупки. Това помага на визуалната сложност да облъчи с ефекта си. Всяка илюстрация му отнема над 100 часа, ако не сгреши някъде: „Живописта е като готвенето, трябва винаги да бъдеш внимателен!”

Дори и с добавянето на цветове, той продължава да бъде толкова взискателен и перфекциозен. Но това е ключът към цялостния му успех. Наблюдавайки работата му, други математици и учени коментират, че в нея има комфорт, превръщайки математиката в нещо красиво.

 

 

тагове: математика, чертежи, изкуство, изчисления