Топ новини:

Откриха традиционната изложба 15x5

14 Септември 2017 коментара Дария Стоилова;
Откриха традиционната изложба 15x5

В галерията на Дружеството на пловдивските художници на ул. „Гладстон“ в Пловдив се откри традиционната изложба 15x5. В изданието през 2017, с куратор Христо Жеков участват 15 художника, с различни концептуални и естетически виждания, специфични със своите стилови търсения и авторска индивидуалност в областта на изкуството, които представят по 5 свои творби.  Това са Ангел Китипов, Антоан Стойков, Асен Кръстенов, Атанас Карадечев, Борис Богданов, Борис Ковачев, Емил Марков, Жорж Сопаджиев, Иван Чакъров, Константин Константинов, Михаил Маламски, Моника Роменска, Николай Алексиев – Фокса, Светлозар Чавдаров и Христо Жеков.  Изложбата включва картини живопис и графика, скулптура и фотография.

Тя бе открита официално от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Председателя на ДПХ – Снежана Фурнаджиева. 15-те автора бяха представени от изкуствоведа Вихра Григорова.  Изложбата „15х5“ е първото събитие, което Дружеството на пловдивските художници представя в Есенния салон на изкуствата и може да бъде разгледана до 26-ти септември.

Освен програмата, с която участва в предстоящата НОЩ /ПЛОВДИВ 2017 в дните 15,16 и 17 септември, Дружеството организира от 29-ти септември до 29-октомври, 9-тото издание на Национална изложба „Арт колаж -  Пловдив“  2017г. За поредна година оригиналната техника на пластично наслагване в комбинация с различни материали и техники, креативното изкуство колаж ще завладее пловдивската публика с очарованието на нови високи постижения.

От 15-ти до 26-ти септември започва Международен пленер по живопис в Стария град - къща Нишанян, одобрен проект в програмата на "Пловдив 2019". Международният пленер по живопис  е тържествено завръщане към прекъснатия популярен пленер по живопис, който години наред бе визитната картичка на Пловдив и Стария град.

Общо 10 пленериста - пет художника от Германия, Унгария, Македония и Словения и пет пловдивчани, ще рисуват в китния двор на къща Нишанян, вдъхновени от красотата на Стария  град и прекрасния Пловдив, ще опознават културата и историческото наследство на града, ще рисуват в отворени ателиета с ученици от художествените училища и студенти от АМТИИ. На 26-ти септември с творбите им ще се подреди експозиция, която ще завърши с малък празник и тържествено откриване на изложбата. Творците оставят по две картини в съкровищницата на Пловдив. 

тагове: изложба, картини, галерия, художници, 15х5