Топ новини:

“Over The River” – ще се осъществи ли мечтаната инсталация на Кристо и Жан-Клод?

05 Февруари 2014 коментара Тони Тодорова;
“Over The River” – ще се осъществи ли мечтаната инсталация на Кристо и Жан-Клод?

След загубата на партньора и спътницата в живота си французойката Жан Клод, световноизвестният български художник-инсталатор Кристо (Христо Владимиров Явашев) продължава сам. Жан-Клод почина през 2011 година от мозъчен кръвоизлив, но заедно със съпруга си оставиха неизбледними следи в Света на изкуството. Работейки над идеята отсъствие и присъствие, опаковайки грандиозни обекти, на художниците съпрузи им бяха нужни 25 години, за да получат разрешение да опаковат Райхстага в Берлин, който стоя така 2 седмици.

През целия си художествен път те успяха да инсталират опаковането на множество обекти – “Римската Стена” в Италия, “Паметникът на Виторио Емануел” в Пиза, “Valley Cutian” в Колорадо, “ Oceanfront” в Нюпорт, Роуд Айлънд, “Wrapped Walk Ways” в Канзас, Мисури, “Surrounded Islands” – няколко острова в Бискейн, Маями, “Райхстаг” в Берлин и още много други емблематични пространства.

За всички техни проекти са им били необходими невероятно много документи и разрешителни от институции, както и години в чакане, в които да одобрят творбите им.

Идеята на техният вид творене е такава, че опаковането на даден обект го разкрива по нов начин:

“Нашите проекти привличат хората към нещо, за което могат да кажат: ”Видях го, знаейки, че ако го пропусна, то никога повече няма да се случи. Утре ще си е отишло завинаги като нашия живот” – казва Кристо.

След смъртта на Жан-Клод, остана един проект, плануван да се осъществи в лятото на 2014 година. Проектът “Over The River” (“Над Реката”) е замислен над река Арканзас, като той  получи федерално разрешително от Бюрото за управление на земите (the Bureau of Land Management) и съдебно разрешеие от Районният съд в Колорадо. Съветът на сухопътни пространства също потвърди одобрението на Бюрото за управление на земите. Проектът упълномщен да продължи напред.

Екипът на художника твърди, че “Over The River” ще се осъществи през август 2014 година. Проектът има много опоненти, които твърдят, че Кристо застрашава безпопасността на екологията.

Проектът “Over The River” отново ще бъде временно произведение на изкуството. Кристо планира да преустанови 5,9 мили сребристи, блестящи тъканни панели високо на река Арканзас, заедно с 42-километровият участък между реката Салида и град Канон, намиращ се в централната част на Колорадо.

Ако “Over The River” успее да се осъществи, ще стои в продължителност на 2 седмици. Чрез продажбата на оригиналните скици от проекта, Кристо ще финансира 100 процента от разходите, свързани с процеса на издаване на разрешителни, производство, монтаж и демонтаж на реката, всички анализи на околната среда, контрол върху трафика, на боклука и канализацията. “Over The River” като произведение на изкуството няма да получи държавна субсидия или подпомагане на данъкопладците, защото Кристо и Жан-Клод никога не са приемали външни инвестиции или спонсорства. Проектът ще засили нарастващата известност на Колорадо в света на изкуството и ще предостави подарък, на който всички жители ще могат да се насладят.

Ще има ли сили Кристо да продължи по художествената алея, начертана от съвместния му живот със съпругата му? Ако намери силите, “Over The River” със сигурност ще бъде символа на творческата любов между тях тримата – Кристо, Жан-Клод и Изкуството...

тагове: “Over The River”, Кристо и Жан-Клод, опаковане, инсталация, изкуство, Колорадо, река Арканзас, Христо Явашев, август 2014