Топ новини:

Пловдив чете представя постановката "Не на мястото си"

12 Юни 2017 коментара Младежка медия;
Пловдив чете представя постановката

„Не на мястото си“ – това е новата провокация на актьора - мим Герасим Дишлиев-Геро

Той ще представи авторскиа си спектакъл в Пловдив на 15 юни от 19 часа

Посредством играта на физическия актьор „Не на мястото си“ хвърля светлина върху перипетиите на един обикновен човек потопен в „необикновенността“ на сценичното пространство. Едно обикновено тяло в механиката на театъра. И тялото реагира, бори се, играе под светлината на противоречияата, в които е захвърлено. Неговите премеждия не се различават по нищо от собствените лутания на всеки от нас, решил да търси доброто място за себе си. Тези лутания са истински избор на вдъхновение. Остава отворен въпросът: „Някой знае ли къде ни е мястото? Истинското?“. Ако разполагате с отговора, моля да заповядате на сцената…

Това е една  комедия без думи. Главният герой в спектакъла е огледален образ на всички нас, публиката сме отново ние, декора е нашето въображение, с което изграждаме света около нас, продължителността на спектакъла – времето на един  живот и единственото сигурно нещо ще бъде – смехът. На въпроса защо точно такъв сюжет, Геро отговаря:  „Ето един спектакъл, който създадох в най-трудната година от моя живот. И именно по тази причина си казах, че точно този спектакъл трябва да разсмива. Нищо повече. Да няма засукани философски запитвания, нито екзестенциални търсения. Да не причинява главоболие. Просто да разсмива. В многобройните си пътувания -  от Аржентина до Чехия, от Панама до Южна Корея, на атлантическия бряг на Африка или из островите на Индийския океан- винаги съм се вглеждал в очите на зрителите. И винаги съм долавял едно и също: пречистваща нужда от смях. Оттук и желанието да създам спектакъл, който да разсмива всички, навсякъде. Сюжетът, предложен от собствения ми живот, се оказа интересен. Героят ми- тоест аз, сега и тук- се намира винаги на неподходящо място. Никак не е лесно да се надсмиваш над себе си, нали? А дали се смеем на едни и същи неща? Смехът навсякъде ли е един и същ…?

Моят личен отговор е Да! Стига да не се вземаме на сериозно, стига да не усложняваме ситуациите, стига отново да се върнем в детството. Тогава всички и навсякъде ще се смеят. Над кого ще се надсмиват ли? Може би над мен, а може би над самите себе си.

Нека вземем един човек- тип обикновен. Да речем, че го извадим от контекста на ежедневието му и го сложим на сцената. Нека прибавим няолко грама безмислени истории или го потопим в странни ситуации- разбира се, не по волята му. И ето, че Той веднага ще се почуства не на място.“

Героят - Той, мъж на средна възраст (може повече, може по-малко)

  • Автор и актьор Герасим Дишлиев
  • Режисура Еди Касторс (Франция)
  • Актьорът-мим Герасим Дишлиев - Геро, ученик и последовател на Марсел Марсо, негов асистент и преподавател в школата му, преди три години осъществи турне с проекта „Монолог с куфар“, като мина европейските граници с велосипед от Париж ( където живее) към Свиленград (родния му град)

Пълната програма на Пловдив чете може да намерите ТУК

тагове: пловдив чете, геро, актьори, мим, постановка, театър, драматичен театър, култура, фестивал