Топ новини:

Пловдив посреща изложба от интернационален симпозиум между България и Швейцария

14 Октомври 2019 коментара Паулина ГЕГОВА;
Пловдив посреща изложба от интернационален симпозиум между България и Швейцария

Освен на изложбата, ще се насладим и на концерт на MixMe и лекция, посветена на швейцарската архитектурна следа в града

Преди много години швейцарецът Люсиен Шевалас емигрира в България и се превръща в един от еталоните на пловдивската ландшафтна архитектура. В наши дни ландшафтният архитект Михаел Шван от Мюнхен проявява силен интерес към изследователската дейност и прави проучване за Люсиен Шевалас. Преди три години пристига в Пловдив със съпругата си Лиса, за да извървят стъпките на великия си предшественик. Те ги отвеждат до Цвятко Сиромашки, който е изработил статуята на Шевалас в „Цар-Симеоновата“ градина, а той на свой ред ги води до гроба му. Проучването е почти завършено, а съвсем скоро ще излезе и в книжен вариант. Заради очарованието, което изпитват от Пловдив, и историческата връзка между двете култури, семейството привлича още няколко творци, сред които швейцарския деец и културтрегер Рето Бертши и артиста Курт Бауман. Заедно организират първия по рода си интернационален симпозиум между България и Швейцария на тема Изкуство и диалог. Той се проведе от 1-ви до 10-ти август във Вангенрийд, където артисти от различни сфери – художници, скулптури и музиканти, се събраха под един покрив, за да обменят опит и вдъхновение. Покривът е на къщата за изкуства „Кунстхоф“, принадлежаща на самия Рето Бертши, известен още като Рето Роса. В него взеха участие пловдивските музиканти от MixMe – Едит Унджиян и Георги Зайков, художниците Николай Томов и Михаела Иванова, скулпторът Цвятко Сиромашки и техните швейцарски колеги. 

През десетдневния период те творяха заедно, а крайният резултат е показан на общността под формата на изложба. Официалното ѝ откриване в Пловдив ще се състои на 16-ти октомври, сряда, от 18:00 часа във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“. Там MixMe ще изпълнят двете песни, които пишат по време на престоя си на симпозиума. 

MixMe са избрани след дълго търсене в музикалните среди. Едно от основните изисквания за подбора било изпълнителите да умеят импровизация, а дуото е добре познато именно с това. Николай Томов ги чува и веднага ги кани да станат част от тази творческа вихрушка.

„Оказа се, че швейцарците обожават българската музика и то не само фолклора, но и естрада, и съвременни стилове. Те смятат, че езикът ни е много мелодичен и приятен за слушане. Мога да споделя, че именно там написах първия си текст на български език. Втората песен, която направихме е в неравноделен ритъм, което е нещо ново за нас и много се гордеем с постигнатото.“ , обяснява Едит Унджиян.

Едит и Георги Зайков са една от най-харесваните пловдивски групи. Те работят изключително добре заедно, защото са приятели от деца. Минали са през всякакви етапи на отношенията и тази силна връзка, този постоянен диалог на вътрешно ниво им помагат да сътворят музика, която да кореспондира както на техните разбирания за изкуство, така и на голяма част от родната публика. Може би това е една от причините, поради които Рето Роса ги кани да изпълнят техен вариант на „Девойко мари хубава“ в документален филм за живота му, който се снима в момента.

В петък, два дена след изложбата, те ще имат концерт във Vintage House, където ще се проведе и лекция на Михаел Шван, посветена на проучването му за именити швейцарски архитекти и следата, оставили в България. Идеята за симпозиума не е еднодневна. Всички замесени в проекта са положителни, че ще го превърнат в традиционен обмен между двете държави. Така връзката ще се заздрави, ще се припомнят случки и факти, застопорени някъде в миналото. Ще излязат от прахоляка на спомените, ще се отърсят и ще ни обогатят – както като знания, така и като душевна потребност от изкуство.

Подробности за събитието може да следите ТУК

"Закрила" - една от песните, написани от Едит и Георги по време на симпозиума

тагове: едит унджиян, георги зайков, mix me, vintage house, изложба, българия, пловдив, швейцария, дом на културата, рето роса, люсиен ш