Топ новини:

С балкански чар откриха откриха изложбата CU TENDA - Истории с аромъните

02 Август 2018 коментара Младежка медия;
С балкански чар откриха откриха изложбата CU TENDA - Истории с аромъните

На 31 юли в Постоянна експозиция "Мексиканско изкуство" към Градската галерия  на ул. "Артин Гидиков"№11, Стария град, беше открита етнографската изложба CU TENDA – ИСТОРИИ С АРОМЪНИТЕ, подготвена от екип на Националния музей на румънския селянин в Букурещ.

Събитието е организирано в партньорство с ПУ „Паисий Хилендарски“ и Фондация „Стойна Кръстанова“. Гостите на изложбата бяха посрещнати от румънски музиканти  още пред портите на къщата и разглеждаха експонатите, потопени в балканските импровизации на румънската етно група MULTUMULT.

Експозицията предлага поглед към една от старите култури на Балканите – тази на аромъните, които в различните балкански държави са известни под различни имена:  власи, куцовласи, балкански или южнодунавски румънци. Със съхраняването на езика и традициите си те обогатяват историята и културата на югоизточна Европа и живата памет на земите, през които са минали. Концепцията на изложбата беше представена от кураторите от румънска страна Лила Пасима и Джорджиана Влахбей, както и от българските им партньори доц.д-р Красимира Кръстанова и гл.ас.д-р Мария Кисикова от ПУ “Паисий Хилендарски“.

Експозицията е част от международния проект  "CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE, изследващ балканските култури в движение, сред които и тази на каракачаните. Той е съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС и освен институците от България и Румъния участват още Центърът за междукултурен диалог от македонския град Куманово и Обсерваторията за социални изследвания от италианския град Триказе.

Изложбата продължава до 27.08.2018.

тагове: балкански, изложба, аромъни, cu, tenda, истории, пловдив