Топ новини:

“Смисълът” на Людмила Филипова - Енциклопедия на бъдещето

08 Декември 2017 коментара Мартина ПЕТРОВА;
“Смисълът” на Людмила Филипова  - Енциклопедия на бъдещето

Само преди няколко дни в столицата се състоя премиерата на нова книга, която четири дни след издаването си, надмина по продажби в страната дори нашумелия нов роман на Дан Браун

Първото събитие извън София, дни след премиерата на книгата, се проведе в “Петното на Роршах”

Чудите се коя е тя? Писателката Людмила Филипова бе гост на традиционната среща на "Spirit and Spirit"  с почитателите си, за да я представи на пловдивската публика. 

Името “Смисълът” е с подзаглавие “енциклопедия на бъдещето”. За скритото зад кориците на привидно обикновента и популярна тематика разказаха редактора на книгата и самата авторка. С няколко встъпителни думи започна Виктория, която редактирайки написаното, е имала шанса да се запознае подробно със съдържанието. Дамата сподели, че 500-тинте страници са плод на петгодишен труд, включващ събиране на данни, синтез, но реално това е цял живот труд и опит, което представлява самата писателка и цялата ѝ същност. Въпреки краткото време, от което е достъпна за читатели, книгата се радва на изключително позитивни отзиви. 

Редакторката казва, че вижда като основно нещо в ромна, това което правим сега на земята и че последиците от него ще бъдат за нас и идните поколения утре.

“Всичко, което правим, се отразява на Земята”

Моралнта гледна точка на посоката на човечеството, технологичната еволюция са основни теми. Но! Способни ли сме да извървим хумнната еволюция в унисон с технологичната?

Моралният аспект на съвремието е силно комерсиализирана темата както и за глоблното развитие. Но “Смисълът” ни дава един нов по-различен прочит на историята. Книгата борави с научна фактология, но с динамично действие и тема, която вълнува и се чете леко като трилър, а не научна литература. Така романът е подходяща за хора от всяка сфера, без оглед на образованието. Многото бележки под черта спомагат разбирането.

Авторката споделя, че Соломон Паси е един от провокаторите за създаването на четивото, когато преди 5 години при издаването на “Войната на буквите” в техен разговор ѝ задава въпроса за смисъла по принцип и предлага идеята за написването на роман по темата.

След приключване с четенето на книгата, човек е наясно с голяма част от въпросите, вълнували човечеството хилядилетия наред, но се пораждат нови и така в духа на прогреса.

При премиерата в столицата са поканени над 15 души-учени, които да кажат какво е смисълът за тях. Някои танцували, други пеели, трети чели откъси. Така публиката по-лесно възприела идеята за индивидуалността на разбирането за смисъла.

За самата Людмила той е:

“Първото в книгата ми - тя търси смисъл на индивидуално ниво. Всеки има своя идея и така трябва да е. От човешка, планетарна, биологична и пр. точка разгледах смисъла. За мен като човек той е - любов. От там могат да се добавят и др неща. Любовта е нещо безкрайно важно и го пожелавам на всеки”.

Виктория споделя, че нейният смисъл е пътят, който се извървява от всеки и дава наздравица на публиката, поддържайки създалата се приятелска атмосфера.

Людмила Филипова е български автор, превеждан и издаван в чужбина. Нейни произведения са дори екранизирани. В момента продължава да се усъвършвнства и следва магистратура астрофизика, която помага на книгата ѝ да бъде научно обоснована. Владимир Божилов е неин научен редактор.

Два са основнитв образи - хора проследени в сюжета от деца. Айда - главната героиня се ражда с рядка генетична аномалия, случват ѝ се редица неща, вплита се във връзка с другия главен герой Етан. Корицата е дело на чуждестранен дизайнер, като на нея са очите на главната героиня.

От 2006 Людмила започва като самоук писател и за 11 години се променя повествованието ѝ, проектите стават все по-амбициозни. Смисълът на книгата е апел. Неслучайно написна точно сега. За да призове хората към размисъл “дали”. Тя е тревожно предупреждение за технологичния прогрес. 

И както призова самата Людмила - нека всеки прочете сам, за да пречупи СМИСЪЛА през своя мироглед!

тагове: книги, соломон паси, роман, дан браун, смисъл, живот, съществуване, людмила филипова