Топ новини:

Сондажът говори, само трябва да разбирате езика му

19 Юни 2018 коментара Мартина ПЕТРОВА;
Сондажът говори, само трябва да разбирате езика му

"Сондажът говори, само трябва да разбирате езика му"  - Васко Начев и книгата му „с дъх на петрол”

Едно от поредните представяния на литературни произведения, част от платформата „Пловдив чете 2018” бе на последната книга на Васко Начев „С дъх на петрол – митове и реалности. Код: енергиен“. Разговорът с автора бе премиера на творбата пред публиката, събрала се в ГХГ в Стария град на Пловдив в залата с постоянна експозиция на „Енчо Пиронков“.

Премиерата на книгата беше организирана от Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, което е и издател на произведението. 

С въвеждането в тематиката на четивото и запознанството със самия автор се зае негов колега, който пловдивчани имаха шанса да видят и чуят предната вечер на представянето на личната му книга. Това бе Илиян Василев, който, с таланта си на оратор, предразположи слушателите към предстоящия разговор с автора г-н Начев.

По негови думи трудът на Васко Начев се отличава с изключителна компетентност и категоричност, две черти, които са в основата на качествената литература. Василев разказа на кратко за запознанството си със своя колега, който в онзи момент всъщност е бил далеч от идеята, че може един ден да бъде такъв. Именно Илиян става двигател на ентусиазма у Начев да започне да пише по темите, които те двамата дискутират. Така се раждат първите му статии, които години по-късно са събрани и представени под формата на цялостно четиво.

Илиян Василев говореше за начина на писане на Начев като нещо уникално, благодарение на рядкото му умение да представя науката като приказка.На пръв поглед звучи невероятно да разказваш на толкова специфична тематика, свързана с ред научни факти и названия, като приказка, но след началото на разговора със самия автор, публиката се убеди в това.

Съвсем достъпно и за хора, които не са в сферата, която обхваща съответната книга, протече представянето и дискусията в последствие. Начев разясни какво точно е шистов газ, какви са проблемите, свързани с него и конкретните такива в нашата държава. С кратко въведение той ни представи началото на пътя си в тази област. Шеговито обясни, че във времето, в което той избирал с какво да се занимава, двете основни професии, които можели да се пректикуват от българи в чужбина били лекар и сондьор. А тъй като за него било пределно ясно, че лекарската длъжнаст не е за него, професията, която и до ден днещен практикува, сама дошла при него.

„При останалите професии можеш да видиш, пипнеш, да прочетеш матерлията. В минно-геологията обаче това е трудно и често пъти невъзцможно. Борави се с въображение в голяма част от случаите. Това бе предизвикателството, което ме запали.”

За едно от най-големите предимства, на които е имал шанс да случи, той счита, че това е възможността да работи с хора от различни страни и различни националности. Комуникацията с тях разширявала кръгозора и начина му на мислене.

Прекъсва го Василев и емоционално се намесва, заявявайки, че за него в днешно време експерти няма, защото всеки мисли първо за себе си, за своето благо – какво може да спечели, за какво ще му бъде платено да изкаже мнение. Като приоритет на своя колега обаче той вижда неговата липса на социална и финансова зависимост от българска страна. Това е преимуществото на Начев, което го прави истински експерт – да има реална лична позиция.

Авторът, благодарен за коментара, продължи разказа си за своята книга „С дъх на петрол – митове и реалности. Код: енергиен“. За него уводната статия е личен фаворит. Тя разказва за нефта и неговите продукти. В нея се прави паралел между неф и пшеница. Тези, на пръв поглед, съвършено различни неща създават една изключително добра мефатора, която нагледно показва на читателя драстичните разлики, за които статията говори.

Последвалата дискусия вплете редица въпроси, засягащи различни отрязъци от живота на автора, както в личен, така и в професионален план. На всички питания той отговори с усмивка, изчерпателно и с достъпен за всички присъстващи речник.

тагове: сондаж, петрол, пари, работа, университет, представяне, книги, пловдив чете