Топ новини:

Стая от Сънища

12 Декември 2013 коментара Тони Тодорова;
Стая от Сънища

Навивали ли сте си алармата половин час по-рано, преди да дойде време за ставане, само и само да посънувате малко? А замисляли ли сте се дали живеете два живота - един насън и един наяве и кой е реалния от двата, ако и двата изглеждат толкова истински? Когато не си сигурен в кой от двата живееш, единственото, в  което се убеждаваш е, че съществуваш и наяве и насън еднакво силно.

Когато съзнанието ти е обвързано с изкуството, сънищата ти могат да се окажат една огромна сюрреалистична платформа, в която да „левитираш” до безкрай, защото тя те вдъхновява с адски много идеи.  

Своите красиви сюрреалистични съновидения в едно студийно пространство е изрисувала корейската художничка Джи Янг Лий (Jee Young Lee). Стаята, в която сънува, Джи е преобразила и наяве. Тези сцени се побират в размерите 3,6 х 4,1 х 2,4 метра, където тя се вмъква и оставя фотоапарата да снима. Някои от тези автопортретни снимки представляват нейните собствени преживявания в сънищата й, докато други са традиционни корейски народни приказки и легенди.

Джи Янг Лий е наскоро завършила Hongik University в град Сеул, Южна Корея. Игнорирайки традиционната фотография, чрез тази серия от снимки, тя ти предлага директни откъси от сърцето, паметта и мечтите си.  Сдържайки се от присъщите рамки на конвенционалната фотографска среда, Джи добавя в творчеството си театралното, желаейки да взриви граници на нуждата за изразяване.

В продължение на седмици, понякога месеци тя създава тъканта на една необятна вселена, изцяло родена от съзнанието й. С безкрайни дреболии и необикновено търпение, Джи Янг Лий отдава цялото си внимание с цел да не използва нито грам Photoshop след заснемането на „съня си”. Тя материализира въображението си и ги превръща в реалност.   

Носителка на множество награди, включително наградата за Sovereign Art Foundation Award (2012), Джи Янг Лий е една от най-обещаващите лица, вървящи към върха на по-младото  поколение артисти в Корея. Нейни снимки вече има в много обществени колекции, като например „Kyoto Photographic Museum” в Япония, „The Incheon Foundation the Incheon for Art and Culture”  и OCI Museum в Сеул.

тагове: Джи Янг Лий, фотография, сънища, съновидения, Корея, сценография, стая, студио