Топ новини:

Уиски, водка, текила, джин и ракия на световно изложение в Пловдив

20 Август 2018 коментара Младежка медия;
 Уиски, водка, текила, джин и ракия на световно изложение в Пловдив

От днес, 20 август до 25 август 2018 г. Пловдив се превръща в световна столица на високоалкохолните напитки. Градът ни става домакин на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности. Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.

На 20 август сутринта започват майсторските класове за експертите, които ще продължат цял ден. Как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристигна специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна.

Мастъркласовете за родната „вода на живота“ ще водят проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собственикът на Rakia Shop Светлин Мирчев. Вечерта на 20 август 2018 г. ще има експо „Запознайте се с българските производители“, а след него е церемонията по официалното откриване на Конкурса.

До обяд през всеки един от следващите три дни - 21, 22 и 23 август – международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки. На 21 и 22 август следобяд ще се посещават производители като „Ви Пи Брандс Интернешънъл“, най-

голямата на Балканите фабрика за етанол и суровини „Есентика“ и изба „Карабунар“. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд. След това, международното жури ще посети забележителности в Пловдив. Денят ще приключи с концерт на Ансамбъл „Тракия“ от 20 часа на Античния театър (с вход свободен), както и с галавечеря за гостите в Стария град. За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в централната и източната част на страната ни. На 24 и 25 август ще се посещават производствата на български фирми като „Сис Индустрийс“ и „Едоардо Миролио“, Долината на тракийските владетели (Казанлъшката гробница) и Долината на розите, както и дестилерията „Дамасцена“, където експертите ще видят как се прави българско розово масло.

Пловдив е домакин за втори път на проява от такъв ранг. През 2016 г. в града под тепетата се проведе винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles. България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато 1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

тагове: ракия, водка, текила, уиски, spirits, selection, пловдив, спиртни, напитки