Топ новини:

Вълшебството на театрално ателие "Питър Пан" в нощта на Театрите

17 Ноември 2014 коментара Тони Тодорова;
Вълшебството на театрално ателие

В Нощта на Театрите клуб „Библиотеката” в Пловдив предостави сцената си за магията на театъра. В клуба нямаше спускане на завеси и предупреждение за гробна тишина, когато вълшебството започваше. Но не беше и необходимо.

Един от най-впечатляващите пърформанси, който душата ми е виждала, беше изигран от Театрално Ателие „Питър Пан” с директор и актьор – Анди Райчев. Ето за какво говоря..

В рамките на 20 минути шепичка деца на възраст от 8 до 12 години изиграха своя пърформанс, озаглавен „Бащина заръка”. 70 процента от целият спектакъл бе създаден от малките артисти.

Самата импровизация започна с библейските мотиви за съвторението на Земята и Човека. Малките създания, увити в „пашкули”, започнаха един по един да се сътворяват, опознавайки себе си и това, което ги заобикаля. С чистата си детска наивност те обикнаха всичко, до което се докоснеха. Но въртенето на Земята и физическото израстване на човека малко по малко уби онези детски, чисти пориви и достъпна любов, превръщайки всеки в машина без душа. А какво е човешката същност с програмирана душа? – чисто и просто оръдие с таймер, който накрая избухва и убива всичко.

Малките артисти успяха да разчувстват публиката с неща, които отдавна знаем, но постоянно подминаваме. Не е трудно да се замислим върху посланието им, но е трудно да направим нещо по него.

Това, което бе най-впечатляващо, не беше само актьорската им игра, а факта, че децата от „Питър Пан” наистина вярват в идеята на своя пърформанс. Според директора им, Анди Райчев, в театралното ателие не се играят пиеси по детски приказки като ”Мечо Пух” или „Снежанка и седемте джуджета”. Там се твори изкуство. Там малките таланти изграждат душа и сърце, там те мечтаят.

Без да се замисля, душата ми казва: "Те докоснаха сърцето ми."

 

тагове: театър, ателие,