Топ новини:

Захари Карабашлиев с награда Христо Г. Данов за Хавра, Инна Пелева спечели в Хуманитаристика

16 Юни 2018 коментара Младежка медия;
Захари Карабашлиев с награда Христо Г. Данов за Хавра, Инна Пелева спечели в Хуманитаристика

Ежегодните националните литературни награди "Христо Г. Данов" са кулминацията на литературния фестивал "Пловдив чете". На официална церемония в дома на първия български издател Министерството на културата и Община Пловдив раздадоха статуетките в десет категории.

Наградата в една от най-престижните категории "Българска литература" бе връчена на Захари Карабашлиев за романа му "Хавра". Другите номинирани в категорията бяха Владимир Левчев със стихосбирката "Марс" и Здравка Евтимова за "Юлски разкази".

Лауреат в категория "Преводна и художествена литература" стана Надежда Розова за превода на "Химера" от Джон Барт, а двамата други номинирани са Ангел Игов за превода на "Котките. Практически наръчник от Стария опосум" на Т. С. Елиът и Евгения Панчева за превода на "Дидона. Картагенската царица."

В раздел "Хуманитаристика" награда "Христо Г. Данов" грабна професор Инна Пелева за книгата си "Георги Марков. Снимки с познати."

В "Изкуство на книгата" победител стана издателство "Лист" за поредицата "Детски шедьоври от велики писатели." В категория "Издание за деца" приза грабна Петя Кокудева за книжката "Лупо и Тумба"

В категория "Книгоразпространение" награда получи Център за книгата на НБУ, а за представяне на българска книга бе отличена Амелия Личева.

Столичната библиотека стана призьор в категория "Библиотеки и библиотечно дело", а сайтът "Българска илюстрация" спечели в категория "Електронно издание и нови технологии"

В края на всяка церемония се връчва и голямата награда за цялостно творчество и принос в областта на литературата. Тази година бе връчена на поета Недялко Йорданов от министъра на културата Боил Банов.

тагове: захари, карабашлиев, инна пелева, награди, христо, данов, литература, боил, банов, недялко, йорданов