Топ новини:

Кампанията Ден без асансьори тръгнала от Пловдив стана глобална инициатива

03 Април 2018 коментара Младежка медия;
Кампанията Ден без асансьори тръгнала от Пловдив стана глобална инициатива

Университети, болници, бизнес и офис сгради спират своите асансьори

На 25-ти  април /сряда/ тази година светът ще отбележи Ден без асансьори. За първи път денят ще бъде глобален, тъй като до сега събитието се провеждаше само в Европа. На европейско ниво денят е част от кампанията NowWeMOVE. През 20018-та ще се включат и участници от Австралия, Япония, Бразилия. 

Инициативата на българска почва се координира от сдружение "BG Бъди активен". У нас кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността относно ползите от физическата активност, да насърчи редовното участие в различни видове спорт, да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност. 

Всяка следваща година участниците в инициативата се увеличават, расте броят и на нейните посланици: институции, медии, обществени личности.

Ден без асансьори е събитие, което цели да привлече общественото внимание към темата за това колко важна за здравето ни и ежедневната физическа активност. 

„Целим да покажем колко лесно е да преборим застоелия начин на живот. Заедно можем да докажем, че чрез съвсем малка промяна в навиците ни, можем да подобрим дългосрочно здравето и настроението си, без да са ни нужни допълнително време и средства“

Това смята Биляна Милева, национален координатор на инициативата.

Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.

Всеки желаещ да вземе участие в инициативата може да го направи. Идеята е да изберем стълбите вместо асансьора и бъдем част от “Ден без асансьори“. Естествено, събитието е доброволно и асансьорите могат да останат достъпни за хора с увреждания, както и за тези, които просто не проявяват желание да се включат.

Повече за кампанията през 2017-та година може да видите ТУК

СНИМКИ може да видите ТУК

тагове: ден, спорт, асансьор, инициатива, движение, активност, пу, болници, култура, спорт