Топ новини:

Пловдивска фирма създаде първата игра за българската митология - Mythos

05 Декември 2018 коментара Паулина ГЕГОВА;
Пловдивска фирма създаде първата игра за българската митология - Mythos

1AM Studios представят дебютната си игра, базирана на българската митология, Mythos

В сферата на компютърните игри България не е особено развита. Дизайнерите и програмистите в Азия и в Съединените щати взимат прелом с уменията, идеите си и най-вече запасът от средства. И докато в чужбина компютърните технологии все повече се усъвършенстват, провеждат се масово турнири по игри, а техните заглавия често се превръщат в книги, анимации и кино адаптации, то у дома можем да се похвалим едва с пет студиа за игри – едно в столицата, две по морето и две в Пловдив. 

Ще ви запознаем с най-новото пловдивско попълнение в бранша - 1AM Studios. То се състои от трима художници, един ПР, трима програмисти (един от които е и композитор), мениджър и управител. Всеки от тях обича да играе от ранна възраст, но не рядко се случва нещо в игрите да не им допадне. Вместо да мрънкат, обаче, те осъзнават как практически могат да премахнат този проблем или да подобрят геймплея. Затова решават да създадат нещо свое.

Идеите им са много, но първо започват работа по проекта Mythos, който е в жанр Екшън RPG. Сюжетът пада върху митологията, почитана не само по нашата територия, но в целия регион на Балканския полуостров. Включва вярвания от славянските митове, набляга на бита и божествата на прабългарите, както и познания за живота на траките. Ние нямаме добре запазени сведения относно митологията си и дупките в историята са на лице. Всичко се търси на парче и се оформя в едно общо, като често се анализират няколко легенди от различни религии с припокриващи се елементи. Въпреки това младите творци успяват да съберат достатъчно истории от народните поверия и фолклора на Балканите, като изключват тези, които са повлияни от модерните времена. 

Екшън RPG жанрът е създаден от Близард, а първият представител е „Диабло“. В същината си е система, в която именно играчът изпълнява действията, вместо да заяви намеренията си и да изчака играта сама да ги извърши. Перспективата е винаги една и съща – 45 градуса под ъгъл, от трето лице. Основната двигателна сила е екшънът, действието и битките. При 1AM Studios, обаче, водещ е наративът. 

В Mythos, както и в славянската митология, има три слоя на света – горен, среден и долен. Заслужилите могат да се пренасят в горния свят на гърба на свещен орел. Започва се с герой, който е без конкретен клас, мелез между славянин и прабългарин, отхвърлян от всички. Способностите се придобиват като отключваш тайни места с магия, защото според нашите поверия магията е била на локации (магическа река, магическа планина, магическа пещера, магическа гора, етс.)

 

Мястото възлага предизвикателство и ако играчът го надвие, получава способността. Уменията, от друга страна, се придобиват чрез вдигане на левъл. Това дава възможност да развиете героя си в посока на придобито качество – бързина, скорост, сила или цялостно увеличение на даден вид елементова щета (например бонус към всички атаки свързани с електричество). Ако се развие някое от тези достатъчно пъти, самото то дава бонуси към всички останали в собствения си раздел.

Отделно преклонението пред дадено божество и правенето на жертвоприношение дава бонуси на играча, които винаги действат. Ако по пътя той умре, се възкресява в основния град и продължава, като е изгубил част от имането си. Името на персонажа също липсва, за да може играчът да го избере, според предпочитанията си.

Целта на Mythos е да преборите Чумата, която поглъща света. 

„Ние материализираме Чумата като същество, което не е жив организъм. По-скоро като настроение без интелект. Тя е основният враг, защото в българската митология всяко лошо нещо се свързва с чумата и пороците, които отключва след себе си. 

Историята на расите и света ще присъства по загатнат начин, за да може да я четат само хората, които желаят. Играта ще разполага с три нива на трудност и поне два режима – нормален с история и survival, в който имате само един живот.“, споделя мениджърът на проекта за mediacafe.bg.

 

До февруари се очаква 1AM Studios да пусне демо версия на играта, както и да се включи към платформата Kick Starter за събиране на средства. Там всеки може да ги подкрепи с каквато сума пожелае, за което ще получи подарък, свързан с проекта. Сред подаръците са мини бордова игра Mythos, книга с цялата история на фентъзи вселената, както и копие на играта на физическо издание.

Всяко спонсорство и помощ са добре дошли, защото в България да създаваш игри е рядкост, а каква по-добра компютърна игра от тази, посветена на нашите религии, нашите вярвания, нашите легенди? 

Все пак, не е ли време да спрем да почитаме чужди образци и да започнем да се гордеем със собствените си?

Повече за развитието на бордовите и компютърните игри под тепетата може да видите ТУК

тагове: mythos, 1am studios, балканите, пловдив, игри, екшън, художник, програмисти, on-line games