Топ новини:

Русия планира мисия до Ганимед

04 Януари 2014 коментара Силвия Рангелова;
Русия планира мисия до Ганимед

Русия все по-сериозно обмисля мисия до една от луните на Юпитер – Ганимед. Правителството разпредели 50 милиона рубли (около 1,52 милиона щатски долара) за разработването на техническо съоръжение, което да приземи сонда на повърхността на най-голямата луна на Юпитер – Ганимед. Ако се окаже успешна, тя ще отбележи първата мисия на страната отвъд Марс.  

Ганимед е наистина страхотна мишена. Това е най-големият спътник в Слънчевата система – 8% по-голям от Меркурий, но е само на 45% от нейната маса. Той е съставен основно от силикатни скали и лед и се смята, че съдържа солена океанска вода на около 200 километра под повърхността, поставена между два слоя лед. Това е и единственият спътник в слънчевата система, който излъчва магнитно поле, което най-вероятно се е образувало чрез конвекция на ядрото от течно желязо.

Предложената руска мисия, наречена „Преобразование на Лаплас-Р“ ще разполага с два космически кораба, които ще бъдат изведени в пространството с чифт тежки ракети носители. Пътуването до Юпитер ще отнеме около 7-9 години. Руското правителство се надява, че ще успее да развие техническия проект до края на 2015-а година.

Реално прототипи няма да бъдат разработвани до 2017-а година и ракетите няма да бъдат стартирани преди 2023-а. Така че се предполага, че ще се достигне до Ганимед около 2030-ната година.

тагове: Ганимед, Русия, мисия, луна, юпитер