Топ новини:

Велоалеите на бъдещето

05 Януари 2014 коментара Силвия Рангелова;
Велоалеите на бъдещето

Лорд Норман Фостър, известен архитект и основател на Foster + Partners, предложил масивна мрежа от повдигнати пътеки за велосипеди в Лондон. Наречена „Небесен велосипед“ (SkyCycle), маршрутите за колоездене ще следват лондонската крайградска железопътна мрежа около 220 километра, което ще позволява на велосипедистите да преминават през столицата на Обединеното кралство, без да се натъкват на автомобили или пешеходци.

SkyCycle ще се състои от определен брой канали, повечето от които ще се свързват с други линии на определени пунктове. Всеки маршрут ще бъде в състояние да побере 12 хиляди велосипедисти на час. Мрежата като цяло ще обслужва почти шест милиона души, половината от които живеят и работят на разстояние около 10 минути от един от нейните 200 входа. Тъй като по-голямата част от железопътната мрежа на Лондон е създадена в ерата на парата, линиите следват пътя на най-малкото съпротивление, като се избягват стръмните наклони, което ги прави идеални маршрути за колоездене.

Посочените положителни аспекти на проекта, освен намаляването на сблъсъците между велосипедисти и автомобили, е и повишаването на цените на имотите, разположени в близост до железопътните линии. Също така се обръща внимание на развитието на велосипедни улици с магазини и кафенета.

За сега, обаче, SkyCycle е неосъществима мечта. Той е бил представен на различни органи, отговарящи за транспортната система на Лондон, и ще продължава да бъде разработвана от Фостър и неговите партньори по проекта. Няма никаква времева рамка за превръщането SkyCycle от концепция в реалност, но с оглед на мащаба на предложенията, то е вероятно да отнеме десетилетия, а не години.

И въпреки това, не се ли замисляте, че пловдивската и въобще – българската железопътна мрежа и без това не се използва особено много по предназначение. Дали ще съумеем някой ден да изградим нещо подобно, предвид далеч по-малките мащаби на българските градове, в сравнение с британската столица?

Можете да научите повече тук.

тагове: вело, алея, бъдеще, велосипед, лондон, линия,