Топ новини:

3D принтирането вече навлиза и в денталната медицина под тепетата

11 Април 2019 коментара Младежка медия;
3D принтирането вече навлиза и в денталната медицина под тепетата

Във Факултета по дентална медицина в Медицински университет-Пловдив преподаватели, специализанти и студенти ще докосват бъдещето

Това ще се случи с помощта на новия немски „EOS M 100“  3D принтер.

Принципът на 3D принтирането е преобразуването на компютърни модели в реални обекти чрез послойно наслагване на материал. Протезните конструкции в денталната медицина по класическите технологии се изработват от восъчен прототип чрез използване на различни техники за леене, чрез шлайфане или рязане, при което се отнема от материала. В момента с навлизането на цифровите технологии, денталната стоматология претърпява радикална промяна.

Лазерен лъч с висока мощност стопява материала и чрез наслагване на слоеве от материала един върху друг се получава протезната конструкция. Директното метално лазерно синтероване е технология, базирана на лазерен източник, който синтезира прахообразни материали, използвайки 3D CAD модел.

Тази съвременна методика новият 3D принтер ще се използва за научна работа от преподаватели и специализанти за осъвременяване на преподаването и работата на студентските научни кръжоци.

Официалното представяне на новата технология ще се състои в петък, 12 април от 13,30 часа в сградата на Факултета по дентална медицина на МУ-Пловдив на бул. „Христо Ботев” №3.

тагове: 3D, принтер, медицина, дентална, му, университет, събитие