Топ новини:

АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят

16 Юли 2018 коментара Младежка медия;
АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят

За 14-та поредна година АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар, който се открива на 18 юли, сряда, от 18.30 часа в залата на академията.

Приветствие към посланиците на българската култура по света ще изнесе ректорът на АМТИИ проф. академик Милчо Василев, а ансамблите на Академията ще представят на гостите пъстра  фолклорна програма.

Повече от шейсет чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на една седмица български народни песни, народни танци и различни български народни инструменти като гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и др.

За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти. Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще бъдат запознати със спецификите на северняшката, добруджанска, тракийска, шопска, пиринска, родопска и странджанска фолклорни области, а накрая на обучението ще демонстрират постигнатите резултати на гала-вечер, която по традиция протича с много настроение и музикален заряд. Всички занятия от 14-ия Международен фолклорен семинар ще се проведат в залите на централната сграда на АМТИИ и сградата на академията на ул. Съборна.

За много от гостите това е поредно посещение на Фолклорния семинар в АМТИИ.  Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел и мн. др. страни, за да докажат със своето внимание и любов непреходността и високия естетизъм на българската култура.

тагове: амтии, фоклор, българия, пловдив, студенти