Топ новини:

Стотици ученици на среща с чуждестрани университети в Пловдив (снимки)

07 Октомври 2013 коментара Младежка медия;
Стотици ученици на среща с чуждестрани университети в Пловдив (снимки)

Представители от 22 университета от 9 страни седнаха на една маса с кандидат-студенти от Пловдив на изложението „Световно образование” тази сутрин в хотел "Тримонциум". Стотици ученици се наредиха на опашка точно в 10:00 часа пред залата, за да изчакат своя ред за среща с представителите на ВУЗ-те. Домакините от Интеграл насочваха посетителите и им раздаваха регистрационни форми за събитието.

Изложението е с акцент върху безплатните професионални консултации за бакалаври и магистри. Най-често задваните въпроси на тийнеджърите са относно пребиването в страната, специалностите, както и стажанските позиции след това. Естествено, не остават и назаден план въпроси относно възможснотите за работа докато тече висшето образование и начините на заплащене към съответния университете. 

Mediacafe.bg се информира, че за българи таксите са средно около 1800 евро годишно за бакалавърски степени и от 5000 евро за магистратури. Около 700 евро са месечните разходи на всеки един студент за наем на квартира, храна, транспорт и други битови разходи. 

Студентите, които започват обучението си в Англия имат право на 20 часа работно време на седмица, като подават молба за разрешение на базата на това, че са записани в университета. Важно е да се знае, че трудовият пазар за България се отваря на 1.01.2014 година.

За студентски заем се кандидатства на място в съответната страна след като вече младите хора имат регистрация по адрес и банкова сметка. 

От тази година в британски ВУЗ са записани 920 българи, което е над 50% от общия брой пътуващи за Острова през тази учебна година, съобщи Светлан Данев, управител на консултантска фирма „Интеграл” и координатор на проекта за manager.bg.

Над 160 от тях са приети в топ университети като Кеймбридж, Лийдс, Есекс, Ковънтри и др. Организаторите отчитат и ръст от 52% на кандидатите за Дания като само по проекта тази година в датски университети са приети 194 студента.

Лотариен принцип за прием в топ специалности в Холандия и задължителни интервюта за проверка на мотивацията и зрелостта на кандидата по скайп в Дания, са част от новите изисквания към приема на студенти, съобщи Ирина Христова от „Интеграл” за списание Manager.

Тя допълни, че от новата учебна година Дания ще отпуска и безвъзмездна помощ за студентите от ЕС, които са активни и са работили известно време по 10-12 часа на седмица, след като го докажат с трудов договор или фиш.

Сред участниците на форума са и два от световните университети от Топ 100 на официалната рейтинг класация QS като представителя на прочутата „Ръсел груп” Leeds University Business School, и холандският University of Groningen.

За проекта 

„Световно образование” стартира в България преди 11 години, за да консултира българските семейства за новите възможности за образование в чужбина. Негови партньори са над 250 висши учебни заведения и училища от Англия, САЩ, Швейцария, Холандия, Дания, Гърция, Испания и Италия, информация за които посетителите получават чрез най-големия каталог за образование в чужбина.

Координаторите на проекта Световно образование – фирма „Интеграл” работят в областта на чуждестранното образование от 21 години. Изложението тази година се провежда в 4 големи града – София (5 и 6 октомври), Пловдив (7 октомври), Бургас (9 октомври) и Варна (10 октомври).

тагове: Пловдив, младежи, студенти, ученици, кандидат-студенти, ВУЗ, университети, Холандия, Великобритания, работа, стаж, пари, Световн